top of page

Anglia

Anglia este cea mai mare şi cea mai dens populată ţară din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Până în anul 1707 Anglia a fost un regat independent, Regatul Angliei. În 1707 acesta a fuzionat cu Scoţia, dând astfel naştere Regatului Marii Britanii. Pentru unii, Anglia este sinonim cu Marea Britanie sau chiar cu Regatul Unit, lucru care însă este incorect şi­i atinge pe scoţieni, galezi şi nord­irlandezi.

Sistem politic este Monarhia constituţională.Tara este condusa de Regina Elisabeta a II­a si Prim­ministrul David Cameron.

Atracţii turistice

Anglia este una din cele mai frumoase ţări din Europa. Alături de alte ţări precum Franţa, Italia, Spania este una din cele mai bogate din punct de vedere cultural fiind o ţară cu tradiţie care, deşi se conduce încă după o monarhie constituţională, reuşeşte să atragă anual un număr impresionant de turişti.

Clădirea Parlamentului

Clădirea Parlamentului

Lângă Catedrala Wesminster se află impunătoarea clădire a Parlamentului sau Palatul Westminster. Primul palat a fost construit în secolul al XI­lea, dar a ars în anul 1834, când s­a construit un nou palat. The Jewel Tower a rămas neatins de foc. Iniţial palatul a fost folosit ca reşedinţă a regilor, dar în secolul XIV­XV el a devenit casă pentru cele două camere ale Parlamentului. Palatul poate fi vizitat, dar orarul este destul de strict, în special pentru turiştii străini.

Big Ben

Big Ben

La capătul de nord al Parlamentului se află celebrul Big Ben. Turnul cu ceas, numit şi Turnul Elizabeth a fost construit în anul 1859 şi măsoară 96 de metri. Turnul adăposteşte cel mai mare orologiu muzical cu patru feţe din lume şi este al treilea turn cu ceas ca înălţime din lume. Din păcate turnul nu poate fi vizitat în interior decât de cetăţenii britanici; din motive de securitate turiştii din alte ţări nu pot urca în acest turn.

Acvariul din Londra

Acvariul din Londra

Acvariul din Londra, care adăposteşte o mare varietate de specii de peşti, faună marină şi pinguini. Biletul pentru Acvariu costă 20 de lire de persoană iar turul durează aproximativ o oră.

London Eye ( Ochiul Londrei )

London Eye ( Ochiul Londrei )

Lângă Aquarium se află celebrul London Eye ­ are o înălţime de 135 de metri şi un diametru de 120 şi a fost deschis în anul 2000. Este cel mai vizitat obiectiv turistic din Regatul Unit. Celebra roată este cea mai mare din Europa şi a treia din lume. Biletul costă 18 lire iar turul durează cam 20 de minute, dar este o experienţă de neuitat. Cozile la bilete se pot întinde foarte mult, dar spre seară turiştii sunt în număr mai mic.

Docurile din Sf Katharine

Docurile din Sf Katharine

În apropiere de London Bridge, într­o zonă ferită de aglomeraţia obişnuită a oraşului, se află Docurile Sf. Katharine, o zonă superbă şi liniştită, ce face parte din vechiul port al Londrei. Au fost deschise în 1828 dar neputând să primească şi nave mari au fost închise în anul 1968. În anii ’70 au fost modernizate şi transformate într­-un loc turistic.

Tower Bridge

Tower Bridge

Tower Bridge, un alt simbol al Londrei, este de multe ori confundat cu Podul Londrei (London Bridge). Podul a fost deschis publicului în anul 1894 şi este în acelaşi timp un pod mobil dar şi unul suspendat. Cele două turnuri sunt legate de o pasarelă care are rolul de a se opune forţelor exercitate de cele două parţi suspendate, în momentul în care se ridică. Cele două turnuri au o înălţime de 65 de metri iar lungimea totală a podului este de 244 de metri.

Palatul Buckingham

Palatul Buckingham

Palatul Buckingham – reşedinţa familiei regale. Palatul a fost construit în anul 1705, dar abia în anul 1837, odată cu încoronarea reginei Victoria, Buckingham a devenit reşedinţa regală. Are peste 350 de camere şi 78 de băi; palatul poate fi vizitat iar preţul minim al unui bilet este de 20 de lire.

Parcul St James

Parcul St James

Parcul St. James, cel mai vechi parc dintre parcurile regale ale Londrei. Parcul se întinde pe 23 de hectare, are şi un lac cu două insule, una dintre ele fiind numită Insula Raţelor, datorită speciilor de raţe, pelicani şi lebede. De asemenea numeroase veveriţe îşi au casa aici, multe dintre ele sunt atât de obişnuite cu oamenii încât ţi se pot urca în braţe ca să le dai ceva de mâncare.

Galeria Naţională

Galeria Naţională

Galeria Naţională – a fost construită în anul 1824 şi adăposteşte o colecţie de peste 2 300 de picturi, ce datează de la mijlocul secoului al XIII­lea şi până la 1900. Intrarea este gratuită, muzeul este deschis zilnic între 10:00 şi 18:00, iar vinerea are program prelungit până la ora 21:00 seara.

Coasta Jurasică

Coasta Jurasică

Căutatorii de fosile vizează Coasta Jurasică, această porţiune dintre Bournemouth şi Exmouth, cu roci care datează de acum 185 milioane de ani, când continentele s­au separat. Muzeele din zonă explică aceste lucruri în detaliu. Chramouth e cel mai bun loc de aici în care să găsesti fosile. Te poţi plimba de­-a lungul plajelor sau poţi vizita micuţele oraşe din zonă, fiecare având propriul lui farmec.

Recomandări culinare

Din vremurile cele mai vechi, mâncarea englezească a fost influenţată de invadatorii străini. Vikingii, romanii şi chiar francezii au adus pe masa englezească o mulţime de ingrediente. Invazia străinilor a adus în Marea Britanie şofranul, nucşoara, scorţişoara, piperul, ghimbirul şi zahărul. Bucătăria englezească medievală are din abundenţă ingrediente exotice. Timp de secole, aristocraţia englezească a mâncat numai mâncăruri franţuzeşti pentru a se deosebi de ţărani. Din India a venit obsesia pentru curry, sosuri picante şi condimentele care sunt nelipsite, astăzi, în bucătăria englezească.

Unul dintre miturile care circulă despre bucătăria englezească este că mâncarea este proastă, mit întărit de una dintre cele mai cunoscute remarci făcute de fostul preşedinte francez Jacques Chirac: "Nu poţi avea încredere în oamenii a căror bucătărie este atât de proastă", a spus el. Cu toate acestea, turiştii gurmanzi nu pleacă nemulţumiţi din Marea Britanie.

Fish and Chips

Acesta este un mod tradiţional de a servi masa în Anglia. Peştele după ce este dat prin făină cu ou este prăjit. Se serveşte cu cartofi prăjiţi şi oţet.

English Breakfast

Probabil este mâncarea cea mai cunoscută. O porţie conţine ouă, şuncă, cârnaţi, pâine prăjită, ciuperci şi fasole.

Please reload

Bibliografie

Yorkshire Pudding

Se serveşte de obicei împreună cu viţel la grătar, dar se pot adăuga umpluturi dulci sau sărate.

Black Pudding

Este de obicei servită la micul dejun tradiţional englezesc. Ea a fost inventată în Stornoway, Isle of Lewis.

Please reload

bottom of page