top of page

Egipt

Egipt  este o ţară arabă din nordul Africii şi din Orientul Mijlociu, limitată la nord deMarea Mediterană, la est de Fâşia Gaza, de Israel, de Golful Aqaba  şi de Marea Roşie, la sud de Sudan iar la vest de Libia. Capitala sa este Cairo. Are o întindere de aproximativ 1.000.000 km², fiind pe poziţia a 30-a ca întindere şi o populaţie de circa 86.000.000 de locuitori, rezultând o densitate de circa 86 locuitori /km².

Atracţii turistice
 

Egiptul se mândreşte cu una din cele mai vechi civilizaţii, lucru care l-a transformat într-una din cele mai populare destinaţii turistice din lume. Ştiintele egiptene antice şi comorile legendare naţionale atrag turişti din toate colţurile lumii, înca de sute de ani.

Inteligenţa primelor civilizaţii nu surprind numai turiştii, ci şi arhitecţii şi oamenii de ştiinţă contemporani.

O statistică făcută pe numărul de turişti care au cutreierat puţin prin “tărâmul faraonic” arată că cele mai căutate locuri sunt urmatoarele:

 

Marile Piramide şi Sfinxul din Giza

Marile Piramide şi Sfinxul din Giza

În Egipt au fost descoperite în decursul timpului peste 100 piramide, unele mai mici, altele mai mari. Cele mai cunoscute sunt cele trei mari piramide de la Giza: Khufu (Kheops), Kafhre ( Khefren) şi Menkaura (Mikerinos). Acestea sunt ultimele din cele 7 minuni ale lumii, care înca există. Aceste construcţii sunt înca din antichitate un mister, se presupune că au fost ridicate din porunca faraonilor şi că erau utilizate ca şi morminte uriaşe.

Templele de la Abu Simbel

Templele de la Abu Simbel

Complexul arheologic de la Abu Simbel, situat în Nubia (Egipt), este format din două temple tăiate direct în piatră în timpul domniei faraonului Ramses al II-lea. Complexul, remarcabil prin masivele statui de piatră ale lui Ramses şi ale soţiei sale, Nefertari, face parte din Nubian Monuments UNESCO World Heritage Site. A fost construit de Ramses al II-lea în secolul 13 î.Ch., pentru a-şi intimida rivalii nubieni şi pentru a comemora celebra bătălie de la Kadesh.

Templele Karnak

Templele Karnak

Karnak este numele egiptean modern atribuit complexului de temple şi construcţii, situate în zona Thebei (pe malul Nilului), fosta capitală a Egiptului antic. Templul lui Amon-Ra din Karnak este cea mai importantă clădire a complexului monumental şi cel mai mare edificiu cu destinaţie religioasă construit vreodată. Numele antic al cetăţii era Ipetisut ("cel mai ales dintre locuri"), aceasta reflectând superioritatea templului asupra altor clădiri de cult egiptene.

Templul din Luxor

Templul din Luxor

Templul din Luxor este situat în prezent pe teritoriul oraşului Luxor de pe malul Nilului, Egipt. El a fost construit în cinstea zeului Amun în perioada Imperiului Nou.Templul a fost clădit din material de construcţie refolosit .

Siwa

Siwa

Siwa este o localitate în regiunea Matruh din vestul Egiptului, aşezată într-o oază ce îi poartă numele. Localitatea are o populaţie de 23.000 de locuitori, în mare parte berberi vorbitori ai unei limbi din familia limbilor berbere numită Siwi. Este cea mai estică regiune din lume unde se vorbeşte limba berberă.

Valea regilor

Valea regilor

Valea Regilor este o vale din Egipt unde de-a lungul unei perioade de aproape 500 de ani (sec. 16 î.Hr. - sec. 11 î.Hr.) au fost construite morminte pentru faraonii şi nobilii din Noul Regat Egiptean. Valea se află situată pe malul de vest al Nilului, în dreptul oraşului Theba (azi Luxor). Zona a fost cercetată arheologic începând cu sfârşitul secolului XVIII, mormintele sale fiind studiate şi în prezent. Valea a devenit faimoasă după 1922, ca urmare a descoperirii mormântului lui Tutankhamon.

Cairo

Cairo

Cairo este capitala Egiptului cu o populaţie estimată între 16 şi 20 de milioane de locuitori şi o suprafaţă de 453 km2. Este cel mai mare oraş din Africa. Oraşul este sediul Ligii Arabe. În Cairo există peste 500 de moschei. Alte atracţii turistice sunt oraşul Cairo musulman cu Citadela sa, Cairo creştin cu bisericile copte, Muzeul Egiptean, care ascunde comorile lui Tutankamon, Piramidele din Giza aflate în apropiere sau localitatea Memphis.

Mănăstirea Sfânta Ecaterina

Mănăstirea Sfânta Ecaterina

Mănăstirea Sfânta Ecaterina este o mănăstire din peninsula Sinai, la picioarele Munţilor Moise (Mount el-Deir) şi Sinai din Egipt. A fost construită pe locul unde se crede că Moise a văzut Rugul Aprins, care este şi acum viu. Cu toate că este cunoscută sub numele de Sfânta Ecaterina, numele său real este Mănăstirea Schimbării la Faţă. Uneori mai este cunoscută ca Mănăstirea Rugului Aprins. Este una din cele mai vechi mănăstiri creştine din lume.

Alexandria

Alexandria

Alexandria este al doilea oraş ca mărime din Egipt după Cairo.Întemeiat în jurul anului 332 î.Hr.de Alexandru cel Mare, sediu al stăpânirii începând din vremea lui Ptolemeu I 322-285 î.C., Alexandria nu a încetat să se dezvolte în toată perioada greco-romană. Încă din vremea regilor Ptolomeu II şi III era un bogat oraş comercial şi un renumit centru cultural. În timpul cuceririi arabe, oraşul intră în declin, cedând locul cetăţii Rosette şi îşi reia locul de frunte abia în epoca lui Mehmet-Ali.

Staţiunea Sharm el Sheikh

Staţiunea Sharm el Sheikh

Este cea mai frumoasă staţiune din Peninsula Sinai, având toate facilităţile necesare unui centru turistic: cazinouri, discoteci şi baruri de noapte, cursuri de golf, scufundări la mică şi mare adâncime, diverse sporturi nautice. Situat în nordul staţiunii, golful Na'ama este unul dintre centrele activităţilor turistice, care tinde să devină o staţiune de sine stătătoare. Se spune că orice amator de scufundări trebuie să viziteze Sharm El Sheikh datorită numeroaselor sale centre de scufundări .

Staţiunea Hurghada

Staţiunea Hurghada

Hurghada este un fost sat pescăresc de pe ţărmul Mării Roşii din Egipt. Hurghada a fost întemeiată ca o aşezare mică de pescari la începutul secolului XXI de omul de afaceri egiptean „Samih Sawiris”. Populaţia Hurghadei se triplează în timpul sezonului turistic, deoarece oraşul este situat într-o regiune tropicală, el este vizitat şi atunci când în zona temperată s-a încheiat sezonul turistic.

Recomandări culinare

Picturile murale din mormintele egiptene antice evocă banchete mari, cu mormane de mâncare, iar urmaşii faraonilor par a continua acestă tradiţie. Atât acasă, cât şi la restaurant, sunt servite mari cantităţi de mâncare care gâdilă simţurile. Egiptenii servesc variate mezze, atât ca gustări, pentru a acompania diferite băuturi, dar şi ca aperitive înaintea unui grătar. Printre cele mai populare mezze se află wara’a aynab (frunze de viţă umplute), tahina (paste cu susan), baba ghanoug(piure de vinete cu tahina), hummus (piure de năut) şi salate. Aish baladi, pâinea plată tradiţională, este adesea folosită în locul furculiţei.

Tocana de fuul

Mâncarea egipteană are influenţe siriene, libaneze şi turceşti. Tocana de fuul - fasole fava, acoperită cu ulei şi aromatizată cu ardei iute, chimen şi suc de lămâie, este un fel de mâncare servit la micul dejun sau ca gustare pe parcursul zilei. Fuul poate fi servită şi alături de chiftele (taamaiya), preparate tot din fasole, însă pasată.

 

 

 

 

 

 

Please reload

Umm Ali

Cel mai bun desert egiptean este Umm Ali, un amestec de biscuiţi, cocos, cremă, nuci, stafide, toate înmuiate în lapte fierbinte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Please reload

Basbousa

Basbousa este o prajitură specifică Orientului Mijlociu şi ţarilor din Aflica de Nord.Această prajutură se face din griş de grâu dur sau semolină, se însiropează foarte bine şi se aromează cu apă de flori de portocal sau de flori de trandafir.

Please reload

Kunafa

 Kunafa este un fel faimos de mâncare din bucătăria egipteană. El este alcătuit din paste subţiri cu multă smântână groasă, cremă de brânză sau nuci.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Please reload

Bibliografie
bottom of page