
Franţa
Franţa este o republică constituţională unitară având un regim semi-prezidenţial, mare parte din teritoriul său şi din populaţie fiind situată în Europa de Vest, dar care cuprinde şi mai multe regiuni şi teritorii răspândite în toată lumea. Capitala sa este oraşul Paris, limba oficială este franceza iar moneda este euro. Deviza naţională este „Libertate, egalitate, fraternitate” (în franceză Liberté, Égalité, Fraternité), iar drapelul Franţei este format din trei benzi verticale colorate, respectiv în albastru, alb, roşu. Imnul naţional este La Marseillaise.
Atracţii turistice
Franţa este ţara cea mai vizitată din lume de turişti străini, cu peste 82 de milioane de vizite primite în 2007 dar numai a treia din lume după achiziţiile de pachete turistice internaţionale.Motivele acestui tip de turism sunt diverse: este vorba atât despre turismul cultural , cel balnear , cel natural, turismul de afaceri , de recreere şi de practicarea sporturilor de iarnă .Atracţiile turistice cele mai vizitate sunt, în marea lor majoritate, situate în Île-de-France , dar şi câteva obiective din provincie atrag şi ele numeroşi turişti.
![]() Turnul EiffelTurnul Eiffel este o construcţie faimoasă pe schelet de oţel din Paris ce măsoară 324 m înălţime. Turnul a devenit simbolul Franţei cel mai răspândit la nivel mondial. A fost conceput de către Émile Nouguier, Maurice Koechlin şi Stephen Sauvestre, angajaţi la Eiffel şi Co. Gustave Eiffel, iniţial reticent cu privire la proiect, a devenit ulterior un mare susţinător al său şi a cumpărat brevetul.Turnul Eiffel are peste 5,5 milioane de vizitatori anual. | ![]() Muzeul LuvruMuzeul Luvru este cel mai mare muzeu de istorie şi artă din Franţa (după suprafaţă, 210.000 m2 dintre care 60.600 m2 destinaţi expoziţiilor) şi unul dintre cele mai importante muzee din lume. Este situat în centrul capitalei franceze, Paris, într-o clădire istorică, fost palat regal, Palatul Luvru. Exponatele de artă franţuzeşti acoperă o largă parte din istoria Franţei, de la Dinastia Capeţienilor până în prezent. | ![]() Catedrala Notre DameCatedrala Notre-Dame din Paris este un monument al arhitecturii gotice timpurii din Franţa, sediu al Arhiepiscopiei Parisului. Catedrala se află pe Île de la Cité, în centrul Parisului.Construcţia a început în anul 1163, pe locul unui lăcaş de cult dedicat sfântului diacon Ştefan. În 1182, episcopul Maurice de Sully a sfinţit altarul, dar construcţia catedralei a durat din 1163 până în 1345. |
---|---|---|
![]() Castelul VersaillesPalatul Versailles este unul dintre cele mai mari castele din întreaga lume. Cu peste 2100 de ferestre, 1250 de şeminee şi 67 de scări interioare, castelul Versailles este una dintre cele mai vizitate atracţii turistice din Franţa. Fiind un exemplu perfect de artă franceză a secolului al XVIII-lea, această clădire istorică se află pe lista Patrimoniului Universal UNESCO de peste 30 de ani.Castelul a fost reşedinţă oficială până în anul 1789,iar de atunci a fost privit ca o reşedinţă neoficială. | ![]() Plajele din Bayeux şi NormandyLa nord-vest de Paris este coasta Normandiei. Bayeux este căminul Tapiseriei de Bayeux, realizată în secolul al XI-lea, care ilustrează cucerirea normandă a Angliei. Pânza are o lungime de circa 70 m, fiind brodate 58 de scene, incluzând peste cinci mii de personaje care au participat la evenimentele din 1066. Spre nord sunt plajele pitoreşti, plate, deschise şi superbe, de unde se pot vedea valurile spărgându-se la mal, într-o zi însorită. | ![]() RocamadourLa sud de Paris este Rocamadour, cu ale sale defileuri şi stânci spectaculoase, prin care trece un afluent al râului Dordogne. Oraşul este căminul a numeroase relicve religioase, ba chiar există teorii conform cărora aici ar fi locul de veci al Fecioarei Maria. Aceste teorii au făcut din Rocamadour o destinaţie importantă pentru pelerini de-a lungul secolelor. Aici există o sumedenie de clădiri şi monumente istorice. |
![]() Riviera FrancezăRiviera Franceză este destinaţia favorită a bogătaşilor din întreaga lume - aici sunt plaje exotice, astfel că s-au construit hoteluri luxoase, restaurante cu pretenţii şi localuri de entertainment greu de întâlnit în alte părţi ale lumii. Nu întâmplător aici se organizează Festivalul de Film de la Cannes, care reuneşte cele mai în vogă vedete. | ![]() Lourdes, munţii PirineiLoudes era o aşezare liniştită, în inima Pirineilor, unde singura atracţie erau ruinele unui castel. Dar în 1858, Bernadette Soubirous, o fetiţă de 14 ani, a povestit lumii întregi că Fecioara Maria i s-a arătat într-o peşteră. Au apărut din ce în ce mai mulţi credincioşi dornici de a vedea minunea, astfel că iniţial, prefectul oraşului a oprit accesul publicului la grotă. Împăratul Napoleon III, aflat pentru odihnă în Pirinei şi dornic de a câştiga simpatia francezilor, i-a anulat ordinul. | ![]() Besançon, Franche-ComtéCapitala regiunii Franche-Comté, Besançon este înconjurat de o buclă a râului Doubs. Oraş antic, Besançon este probabil cea mai bună destinaţie pentru cei care vor să ştie cu adevărat istoria teritoriului care este astăzi al Franţei - primele urme înregistrate aici datează de acum 50.000 de ani. Aici sunt construcţii şi monumente din diferite ere, de la semne dinaintea romanilor, până la clădiri din Evul Mediu, din perioada Renaşterii şi epoca modernă. |
![]() Catedrala Sfântul IoanCatedrala, cu o arhitectură parţial în stil romanic şi scaun al celui de-al 133-lea episcop al Lyon-ului, a fost construită între ultima parte a secolului XI şi începutul secolului XVI. Portalurile faţadei gotice terminate în 1480 sunt decorate cu 280 de medalioane de piatră, care datează de la începutul secolului XIV. Ceasul din absida nordica sună la orele 14.00, 15.00 si 16.00. | ![]() Piata BellecourFinalizată în secolul XVII, Piaţa Bellecour, una dintre cele mai mari din Europa, are o statuie ecvestră înfaţişânu-l pe Ludovic al XIV-lea. De aici, strada pietonală Victor Hugo conduce către Carnot şi Gare de Perrache, din sud. | ![]() Arcul de Triumf,ParisArcul de Triumf este un monument situat în Paris, în Place de l'Étoile, la extremitatea vestică a bulevardului Champs-Élysées . Comandat de Napoleon Bonaparte în 1806, a fost terminat abia în 1836. Inspirat de arhitectura romană şi înalt de cincizeci de metri, poartă patru altoreliefuri, câte unul pe fiecare st âlp: Triumful din 1810, Rezistenţa, Pacea, La Marseillaise. |
Recomandări culinare
Cea mai cunoscută bucătărie a lumii, bucătăria frantuzească şi-a câştigat renumele înca de acum sute de ani, în special graţie micilor producători care au oferit restaurantelor şi magazinelor alimente de calitate. Aşa se face că în Franţa, în timp, bucătarii au dus arta culinară la standarde emancipate şi nemaintâlnite. Nu întamplator Ghidul Michelin, care recunoaşte cele mai stilate şi scumpe restaurante ale Planetei, are parinţi francezi.

Confit de canard
Confit de canard este un preparat ce constă în pulpa de raţă ce a fost conservată în propria grăsime rezultată din prăjirea acesteia. Este o metodă folosită de secole pentru păstrarea îndelungată a bucăţilor de carne de raţă, gâscă sau chiar porc.

Foie gras
Foie gras este obţinut din ficat de raţă sau gâscă îngrăşate forţat. Foie gras sau ficat gras este una din cele mai cunoscute delicatese ale bucătariei franţuzeşti. Poate fi consumat ca atare sau preparat sub formă de spumă, parfait sau pate şi de obicei însoţeşte alte feluri de mâncare precum friptura.

Ile flotante
Ile flotante sau insula plutitoare este o insulă de bezea care pluteşte pe un ocean de cremă de vanilie (crème anglaise). Varianta românească a acestui desert este laptele de pasăre.

Moelleux au chocolat
Moelleux au chocolat sunt prajiturele cu ciocolată al caror mijloc rămâne usor curgător de unde şi numele ce desemnează ceva foarte moale.

Croissant
Croissant, poate cel mai cunoscut produs al patiseriei franţuzeşti, este un foietaj uşor şi pufos nelipsit de la micul dejun.

Ratatouille
Acest fel de mâncare atat de delicios, Ratatouille, este faimos în întreaga lume şi are “rude” la fel de gustoase prin intreaga zonă meditereaneană.Este una dintre cele mai celebre rețete ale gastronomiei franțuzești, devenită și mai populară după ce a apărut simpaticul film cu același nume.