top of page

Italia

Italia , oficial Republica italiană , este un stat unitar,republică parlamentară, aflat în Europa de sud. Ea acoperă o arie de 301.338 km² şi are o climă temperată; datorită formei părţii sale continentale, este denumită pe plan intern lo Stivale („Cizma”).

Cu 61 de milioane de locuitori, este a cincea cea mai populată ţară a Europei. Italia este o ţară foarte dezvoltată şi are a treia cea mai mare economie din zona Euro şi a opta din lume după PIB nominal.

Atracţii turistice

Italia este una din puţinele ţări europene unde se regăsesc aproape toate formele posibile de turism: ţara se mândreşte cu numeroase monumente aflate în patrimoniul cultural al umanităţii, are mii de kilometri de litoral, munţi impresionanţi, unde se pot practica în voie sporturile de iarnă, staţiuni balneoclimaterice, şi, în general vorbind, cam tot ce-i trebuie pentru a atrage în fiecare an zeci de milioane de turişti străini. 

Dată fiind extraordinara densitate a monumentelor istorice şi a colecţiilor faimoase de artă din Peninsula Italică, reflectată şi prin existenţa a 41 de situri incluse pe lista UNESCO, nu este de mirare că turismul cultural se bate de la egal la egal cu sejururile estivale în privinţa numărului de turişti străini. Acest fapt, coroborat cu existenţa unor faimoase staţiuni montane atât în Dolomiţi, cât şi în Alpi, face ca Italia să fie o destinaţie frecventată de vizitatorii străini pe tot parcursul anului, şi ca veniturile generate din turism să nu se subţieze foarte mult nici măcar toamna sau primăvara.

 

Veneţia

Veneţia

Veneţia este principalul oraş al regiunii Veneto şi al Italiei nord-orientale. Veneţia este capitala provinciei cu acelaşi nume şi număra 264.534 locuitori (31 decembrie 2013). Întregul oraş (şi întreaga lagună) au fost declarate în 1979 patrimoniu al umanităţii de către UNESCO.

Turnul din Pisa

Turnul din Pisa

Turnul înclinat din Pisa este cea mai faimoasă clădire înclinată din lume şi punctul de reper al oraşului Pisa din Italia. Turnul a fost planificat ca o campanilă pentru Domul din Pisa. După doisprezece ani de la punerea pietrei de temelie, la 9 august 1173, când construcţia ajunsese la etajul al treilea, datorită proastei calităţi a solului, constituit din noroi argilos şi nisip, turnul începea să se încline în direcţia sud-est.

Colosseum

Colosseum

Colosseumul rămâne cea mai vestită şi mai mare arenă construită vreodată de romani. Iniţiativa construirii sale a avut-o împăratul Nero ca urmare a influenţei majore pe care o aveau în acele timpuri luptele de gladiatori. Astfel, s-a realizat o arenă imensă pentru asemenea spectacole publice. Termenul de Colosseum provine de la statuia colosală, de 36 de metri care îl reprezenta pe Nero în chip de zeu al soarelui, odinioară amplasată lângă amfiteatru, demolată ulterior.

Pantheonul

Pantheonul

Cu proporţiile sale absolut perfecte, Pantheon-ul era considerat în antichitate drept "Miracolul Romei". Aprecierea rămâne valabilă până în prezent, căci acest miracol se ridică mândru, exact aşa cum a fost construit de Adriano, în urma cu 1900 de ani. Acest templu este o exemplificare extraordinară a uneia dintre cele mai mari invenţii romane: domul. Cu un diametru de 43,5 metri domul Pantheon-ului a rămas până în secolul 15 cea mai mare construcţie de acest tip din lume.

Pompei

Pompei

Oricat de mult ai citit despre Pompei, nimic nu te pregăteşte pentru efectul care îl vor avea asupra ta cele mai faimoase ruine din lume. În urma unei erupţii vulcanice (vulcanul Vezuviu) din anul 79 după Hristos, oraşul Pompei a fost acoperit de un strat gros de cenuşa şi piroclastite. Abia în anul 1748 a fost redescoperit, iar la începutul secolului XVIII au început excavaţiile, două treimi din oraş fiind rămas îngropat, chiar şi în ziua de azi.

Capela Sixtină

Capela Sixtină

Picturile în fresca de pe tavanul şi pereţii Capelei se află printre cele mai mari realizări ale civilizaţiei Vestice. Capela Sixtină a fost construită între anii 1472-1483, în timpul pontificatului Papei Sixtus al IV-lea, măsurând 40,93 metri lungime şi 13,41 metri lăţime. Michelangelo a fost mereu cunoscut ca un maestru pictor de către istorici, însă cea mai mare revelaţie a restaurării de 14 ani a fost folosirea culorilor deschise şi luminoase.

Domul din Milano

Domul din Milano

Puţine clădiri întrec Domul din Milano. Este una din cele mai mari Catedrale Gotice din lume începută în anul 1386 şi încheiată în 1887. Partea vestică a fost construită între anii 1616-1813. Domul are o capacitate de peste 40 000 de locuri şi o lungime de 157 m, 135 turle din marmură şi 2 245 statui din marmură.

Vanican- Sfântul Scaun

Vanican- Sfântul Scaun

Nu multe sunt religiile care au un stat, dar catolicismul nu e doar o religie. Sfântul Scaun este probabil cel mai bogat stat independent din lume, impresionanta colecţie de comori inestimabile de artă compensând lipsa totală de resurse naturale. Pentru iubitorii de artă, Vaticanul este centrul suprem, adăpostind comori universal cunoscute, de la Capela Sixtina la celebra piaţă construită de Bernini.

Fântâna dorinţelor

Fântâna dorinţelor

O splendoare ,Fântâna dorinţelor a fost construită de arhitectul Salvi în 1735 şi terminată în 1762. Apa vine din izvorul Acqua Vergine, numit aţa deoarece, conform legendei, o fecioara le-a arătat sursa soldaţilor însetaţi. Povestea e sculptata în dreapta lui Oceanus. Se spune că trebuie să arunci un bănut în fântână ca să fii sigur ca te vei întoarce la Roma, dar şi că dorinţele puse la aruncarea bănuţului se îndeplinesc.

Arcul Păcii

Arcul Păcii

Construcţia arcului a fost începută în anul 1807 de marele arhitect Luigi Cagnola fiind secondat de alţi arhitecţi celebri ai timpurilor respective Canonica, Zanoja, Landriani, Albertolli şi inaugurat în 10 septembrie 1838 de împaratul Ferdinand I. În partea superioară are o înăltime de 14,23 metri şi o lăţime de 7,13 metri iar în partea inferioară are o înăltime de 8,67 metri şi o lăţime de 3,11 metri.

Castelul Sforzesco

Castelul Sforzesco

Acest castel a fost construit de Francesco Sforza în anul 1450. În prezent castelul găzduieşte două galerii de artă cu opere ale lui Michelangelo şi Muzeul de Artă Antică.

Muntele Etna

Muntele Etna

Prima tresărire a celui mai înalt (3340 m) şi activ vulcan din Europa este din Teatrul Grecesc, din oraşul Taormina. Regiunea din preajma vulcanului a fost declarată parc naţional din anul 1981. Aici puteţi găsi şi zone de schi alpin. Etna a erupt de 300 de ori de la prima înregistrare de acum 3000 de ani. Într-una din cele mai violente erupţii, în 1667, râurile de lavă au distrus oraşul Catania, aflat la o distanţă de 30 km.

Recomandări culinare

Italia posedă o bucătărie cu vechi tradiţii culinare, caracterizată prin folosirea pastelor făinoase. Un loc important îl ocupă şi lactatele, iar carnea preferată este cea de miel. Se consumă peşte şi alte fructe de mare (midii, crabi, homari). Frutti di mare este denumirea mâncărurilor preparate din fructe de mare, considerate o specialitate a bucătăriei italiene. Se servesc şi fructe: citrice, castane, smochine, pere, piersici şi struguri.

Risotto

Risotto este un preparat specific gastronomiei italieneşti.Reţetele de risotto sunt numeroase, de la risotto cu parmezan la risotto cu fructe de mare.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Please reload

Pizza

Pizza este un fel de mâncare ce se presupune că îşi are originea înItalia, mai precis provenind din Napoli. Este o pâine plată, de obicei rotundă, acoperită cu sos de roşii şi brânză, plus alte topping-uri opţionale, preparată la cuptor.

Pissa este un termen latin, apărut în secolul IX, care înseamnă "pâine plată". Începând cu secolul XIV a căpătat sensul de "pâine plată acoperită cu brânză" în limba italiană. 

Zabaglione

Zabaglione  este un faimos desert din bucătăria italiană. Ingredientele sunt gălbenuşul de ou,zahăr, vin dulce . Uneori se poate folosi oul în întregime. Desertul este foarte uşor şi lichid, fiind servită cu smochine proaspete sau cu un tip de biscuite italienesc special numit Baicoli.

Reteta este atribuită atât unui celebru bucătar italian din secolul al XVI-lea,Bartolomeo Scappi, cât şi unui bucătar de la curtea ducelui Carol Emanuel I de Savoia, din secolul al XVII-lea.

Ciabatta

Ciabatta este o pâine albă italiană facută din făină de grâu şi drojdie. Pâinea are o formă alungită, lată şi plată şi precum un papuc, ar terbui să fie mai lăsată în mijloc. Încă de la sfârşitul anilor 1990 a devenit populară în Europa şi Statele Unite, şi este foarte mult folosită ca pâine de sandwich.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Please reload

Spaghetele bolognese 

Spaghetele bolognese sunt un fel italienesc de paste care constă în spaghete cu carne şi sos de pomodoro. Carnea este în general de vită, fiartă şi tăiată cubuleţe. Sosul de pomodoro se prepară prin fierberea sau datul în clocot a roşiilor Cherry. În italiană, „bolognese” se citeşte boloniese, deoarece grupul de litere gn se citeşte ni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Please reload

Spaghete

O emblemă a bucătăriei italieneşti, spaghetele se servesc cu sos de tomatecondimentat (în special cu oregano şibusuioc),ulei de măsline, carne saulegume. Alte reţete includ sos bolognez,alfredo şi carbonara. Se mai poate adăuga brânză rasă, ca Pecorino Romano, Parmezan şi Grana Padano sau chili.

Please reload

Bibliografie:
bottom of page