top of page

China

China, denumită oficial Republica Populară Chineză, este un stat independent situat în Asia de Est. Este țara cea mai populată din lume, cu o populație de peste 1.350.000.000 de locuitori.

Acoperind aproximativ 9,6 milioane de km2, China este a doua cea mai mare țară din lume ca suprafață de uscat, și a III-a/a IV-a cea mai mare țară după suprafața totală, în funcție de metoda de măsurare.

Atracţii turistice

Peisajul Chinei este vast și divers, variind de la stepe și deșerturi, precum Gobi și Taklamakan, din nordul arid, la pădurile subtropicale din sudul umed. Există lanțuri muntoase precum Himalaya, Karakoram, Pamir și Tian Shan care separă China de Sudul și Centrul Asiei. Fluviile Yangtze și Galben, al III-lea și al VII-lea cele mai lungi din lume, curg dinspre platoul tibetan înspre dens-populata coastă de est. Coasta Chinei, de-a lungul Oceanului Pacific, este de 14,500 km lungime și este mărginită de mările Bohai, Galbenă, Chinei de Est și Chinei de Sud.

Marele Zid Chinezesc

Marele Zid Chinezesc

Marele Zid Chinezesc este o construcție strategică de mii de kilometri lungime, cu rol de apărare. Zidul a fost construit cu scopul de apărare a graniței imperiului chinez contra atacurilor popoarelor nomade din nordul Chinei. Este o construcție gigantică considerată după volum ca cea mai mare de pe glob, cu o lungime de 21.196,18 km.

Oraşul interzis

Oraşul interzis

Palatul Imperial Chinezesc sau Orașul interzis se află situat în centrul Pekingului (Beijing), intrarea principală fiind la nord de piaţa Tiananmen (care se traduce „Poarta Păcii Cereşti” şi e cea mai mare piaţă din lume). Tiananmen e poarta de intrare în „Oraşul Interzis” (cel mai mare palat imperial păstrat perfect, un complex arhitectonic unic în lume, având 9.999 de camere). Palatul Imperial a fost denumit Oraşul Interzis, deoarece puţini oameni aveau acces în interiorul fortificaţiilor lui.

Mausoleul Soldaţiilor de Teracotă

Mausoleul Soldaţiilor de Teracotă

Mausoleul Qin Shihuangdis este un mormânt regal din istoria veche a Chinei care datează din anii 210 î.Hr. din timpul domniei împăratului Qín Shǐhuángdì. Este unul dintre cele mai mari morminte din lume, devenind renumit prin soldaţii din ceramică (teracotă). La construcţia mormântului se presupune că ar fi lucrat 700.000 de oameni. Aşezarea Mausoleului Soldaţiilor de Teracotă se află la 30 km de Xi'an în China Centrală.

Templul cerului

Templul cerului

Templul cerului, sau literal Altarul cerului, este un complex de clădiri taoiste în sudul Beijingului. Acesta era vizitat de către împărații dinastiilor Ming și Qing pentru ceremonii anuale de rugăciune către Cer pentru o recoltă bună. Este privit ca un templu taoist, deși venerarea Cerului în special de către împărat datează dinaintea taoismului.

Turnul Shanghai

Turnul Shanghai

Turnul Shanghai din China are 632 de metri şi 128 de etaje, 5 dintre acestea fiind subterane. Construcţia turnului a început în noiembrie 2008 şi ultima piesă a fost pusă în 3 august 2013. Clădirea a fost terminată în vara anului 2015, urmată de deschiderea la public. Turnul Shanghai este momentan cea mai înaltă clădire din China şi a doua cea mai înaltă clădire din lume, depăşită fiind doar de Burj Khalifa din Dubai.

Palatul de Vară

Palatul de Vară

Palatul de Vară este o grădină situată la 12 km de Pekin, în Republica Populară Chineză. Din 1998 este considerat Patrimoniul Comun al Umanității. Palatul este situat în mijlocul unui extins parc de aproape 300 hectare, pe malul lacului Kunming. Una dintre lucrările cele mai deosebite este Marele Coridor, o trecătoare cu acoperiș de mai mult de 750 m lungime. Împărăteasa a ordonat să se construiască acest coridor pentru a se putea mișca prin palat fără să fie afectată de timpul urât de afară.

Templul lui Buddha de Jad

Templul lui Buddha de Jad

A fost fondat în urmă cu 128 de ani. Principala atracţie a locului se găseşte la etajul doi al pavilionului nordic din templu şi poate fi vizitată cu plata sumei de zece yuani: o statuetă a lui Buddha de 1,95 metri înăl­ţime şi trei tone, dintr-o singură bucată de jad de culoare albă, încrustată cu smaralde şi agate. Statueta a fost adusă din Burma, în 1882, împreună cu o reprezentare a lui Buddha culcat, de mai mici dimensiuni, realizată tot din jad alb.

Gradina Yuyuan

Gradina Yuyuan

Un decor natural spectaculos ce vă învăluie cu miresmele cele mai alese, aşa poate fi descrisă Gradina Yuyuan, una dintre cele mai frumoase pe care le puteţi vedea. Parcul se gaseste în centrul istoric din Shanghai şi are o poveste ce merge până în anul 1559, când Pan Yhunduan, un tânăr ce tocmai picase câteva examene, s-a decis să îl îmbuneze pe tatăl său, Pan En, amenajând pentru el o grădină deosebită.

Chengdu Panda Base

Chengdu Panda Base

Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding, sau pe scurt Chengdu Panda Base, e o organizaţie non-profit care se ocupă de perpetuarea speciei de panda giganţi şi alte animale rare. Sediul e localizat în Chengdu, Sichuan. Chengdu Panda Base a fost fondat în 1987. La început au avut doar 6 panda giganţi care au fost salvaţi din sălbăticie. Până în 2008 au avut loc 124 de naşteri de panda iar populaţia de panda din captivitate a crescut la 83.

Jiuzhaigou

Jiuzhaigou

“Valea celor 9 sate” este o rezervaţie naturală din nordul Sichuanului. E cunoscută pentru cascadele sale pe multe nivele şi lacurile în multe culori. Rezervaţia a fost declarată bun natural aparţinând Patrimoniului Mondial al Umanităţii din 1992. Jiuzhaigou e compus din trei văi aranjate în forma literei Y. Văile râurilor Rize şi Zechawa vin din sud şi se întâlnesc în centrul satului, unde formează valea râului Shuzheng care curge din nord până la gura văii.

Templul Chongsheng

Templul Chongsheng

Templul Chongsheng se situează în ţinutul autonom al etniei Bai din provincia Yunnan din sud-vestul Chinei. Este un templu străvechi cu o istorie de peste 1000 de ani. Recent a fost reconstruit de autorităţile locale şi aici s-a ţinut o ceremonie de sfinţire a statuii lui Buddha.

Recomandări culinare

Bucătăria chinezească este una dintre cele mai bogate moșteniri culinare de pe Pământ. Chinezii cosideră că este barbar a avea un cuțit la masă, din această cauză mâncărurile sunt preparate în bucățele mici, gata pentru a fi culese și mâncate. Spre deosebire de mâncărurile vestice, unde proteina animală este principalul fel de mâncare, ingredientele principale dintr-o mâncare chinezească sunt carbohidrații (proveniți de ex. din orez, mantou sau tăiței).

Chinezii mănâncă orice.  Acest lucru este uneori blamat de lumea occidentală, deşi de cele mai multe ori cei care fac asta nu înţeleg foarte bine despre ce vorbesc. Obiceiul de a nu risipi mâncarea are rădăcini istorice în perioadele dominate de foamete din istoria Chinei. Acest obicei a dus la crearea unei bucătării ce are poate cea mai mare diversitate a felurilor de mâncare şi a tehnicilor culinare dintre toate bucătăriile lumii. Se estimează numărul specialităţilor preparate în China la aproximativ 5 milioane.

Regula fundamentală a acestei bucătării este căutarea armoniei prin amestecarea celor patru gusturi (acru, sărat, dulce, amar) şi respectarea culorilor şi gustului natural al fiecărui ingredient.

Bucătăria din estul Chinei

Bucătăria din estul Chinei este denumită şi bucătăria proaspătă. Bucătăria estică foloseşte cantităţi mai mari de ulei, zahăr candel, vin şi oţet de orez. Este caracteristică unei zone bogate cum a fost această zonă de-a lungul istoriei. Peştele şi fructele de mare sunt foarte des întâlnite. Între octombrie şi decembrie specialiatatea Shanghai-ului este crabul păros, iar tot timpul anului serveşti aici niste colţunaşi numiţi xiaolongbao care pot fi în supă sau la aburi.

Bucătăria din vestul Chinei

Bucătăria din vestul Chinei este condimentată. Aici mâncărurile sunt mai picante, iar tehnicile de gătit au preluat elemente de la bucătăriile vecine. Ingredientul de bază este ardeiul iute de Sichuan. Diferite paste de fasole, de susan şi vegetale conservate sunt şi ele caracteristice acestei bucătării. Un preparat specific este supa iute folosită la hot-pot. Este foarte iute şi devine din ce în ce mai iute pe măsură ce fierbe.

Please reload

Bucătăria din nordul Chinei

Bucătăria din nord este categorisită ca fiind sărată şi are, în unele părţi ale Chinei, reputaţia că ar fi prea puţin sofisticată . Orezul este mai puţin întâlnit aici datorită lipsei apei necesară pentru creşterea acestuia. Predomină alte cereale precum grâul şi meiul. Colţunaşii şi tăiţeii sunt larg răspândiţi. Carnea prăjită este mai des întâlnită aici decât în celelalte şcoli ale bucătăriei chinezeşti.

Bucătăria din sudul Chinei

Bucătăria din sud este denumită şi bucătăria cantoneză. Este considerată de chinezi ca fiind sofisticată. În această bucătărie orezul este principalul aliment. Principalul mod de servire tipic acestei zone este dim sum sau yum cha şi presupune ca mâncărurile pregătite în principal la aburi să fie plimbate printre mese ca să poţi efectiv vedea ce comanzi. Cum spuneam este cea mai cunoscută în lume datorită numărului mare de imigranţi din sud.

Please reload

Bibliografie
bottom of page